W deserach z mocno dojrzałymi bananami, możemy całkowicie zrezygnować z cukru, ponieważ przejrzałość bananów zapewnia im wyjątkową słodycz. Nie inaczej jest także w przypadku prezentowanego przepisu na chlebek bananowy, który był odpowiednio słodki, bez grama cukru.
Składniki:
- 4 mocno dojrzałe banany,
- 75 g masła,
- 350 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka sody oczyczszonej,
- szczypta soli.
Dodatkowe przybory:
- forma keksówka,
- rondelek,
- 2 miski + miseczka + widelec + łyżka,
- piekarnik - bez niego może być problem :).
Jak bezcukrowy chlebek bananowy jest zrobiony?
- W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mu wystygnąć.
- Nagrzewamy piekarnik do 170oC z wewnętrznym obiegiem i wiatrakiem
- W misce, najlepiej metalowej, rozgniatamy widelcem doszczętnie banany, a następnie zalewamy je ciekłym masełkiem :).
- Jajko roztrzepujemy widelcem w miseczce :) i dodajemy je do bananowo-maślanej masy.
- Przesiewamy mąkę w osobnej misce i doprawiamy ją solą i sodą oczyszczoną.
- Całość mieszamy widelcem, a na koniec dodajemy wanilię, w ilości dostosowanej do naszych upodobań.
- Do niedużej, wysmarowanej masłem i opruszonej mąką, keksówki wlewamy płynną masę bananowo-maślaną-mączną-itd.
- Keksówkę z masą wstawiamy na około 40 minut do nagrzanego piekarnik (tj. 170C), a pod koniec okresu pieczenia sprawdzamy w kilku miejscach stan chlebka patyczkiem (najlepiej sprawdza się ten do sushi). Jeżeli jest suchy, to czym prędzej wyciągamy chlebek, dajemy mu chwilkę ostygnąć (nie za długo) i czym prędzej go pałaszujemy, co by się nie zmarnował.