Bezcukrowy chlebek bananowy

bezcukrowy chlebek bananowy

W deserach z mocno dojrzałymi bananami, możemy całkowicie zrezygnować z cukru, ponieważ przejrzałość bananów zapewnia im wyjątkową słodycz. Nie inaczej jest także w przypadku prezentowanego przepisu na chlebek bananowy, który był odpowiednio słodki, bez grama cukru.

Składniki:

  • 4 mocno dojrzałe banany,
  • 75 g masła,
  • 350 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka sody oczyczszonej,
  • szczypta soli.

Dodatkowe przybory:

  • forma keksówka,
  • rondelek,
  • 2 miski + miseczka + widelec + łyżka,
  • piekarnik - bez niego może być problem :).

Jak bezcukrowy chlebek bananowy jest zrobiony?

  1. W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mu wystygnąć.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 170oC z wewnętrznym obiegiem i wiatrakiem
  3. W misce, najlepiej metalowej, rozgniatamy widelcem doszczętnie banany, a następnie zalewamy je ciekłym masełkiem :).
  4. Jajko roztrzepujemy widelcem w miseczce :) i dodajemy je do bananowo-maślanej masy. 
  5. Przesiewamy mąkę w osobnej misce i doprawiamy ją solą i sodą oczyszczoną.
  6. Całość mieszamy widelcem, a na koniec dodajemy wanilię, w ilości dostosowanej do naszych upodobań.
  7. Do niedużej, wysmarowanej masłem i opruszonej mąką, keksówki wlewamy płynną masę bananowo-maślaną-mączną-itd.
  8. Keksówkę z masą wstawiamy na około 40 minut do nagrzanego piekarnik (tj. 170C), a pod koniec okresu pieczenia sprawdzamy w kilku miejscach stan chlebka patyczkiem (najlepiej sprawdza się ten do sushi). Jeżeli jest suchy, to czym prędzej wyciągamy chlebek, dajemy mu chwilkę ostygnąć (nie za długo) i czym prędzej go pałaszujemy, co by się nie zmarnował.

Przygotuj również:

Najnowsze artykuły: