Creme brulee w wersji fit

creme brulee w wersji fit

W typowej wersji creme brulee pokryty jest karmelizowanym cukrem. Niemniej w naszej wersji powierzchnię "wzbogacimy" równie smacznymi owocami.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 2 żółtka dużych lub 3 żółtka małych jajek,
  • 2 łyżeczki erytrytolu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Dodatkowe przybory:

  • 2 kokilki,
  • lodówka - do schłodzenia CB :).

Propozycje składników do przybrania:

  • borówki lub borówki amerykańskie,
  • maliny,
  • truskawki,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • mix wszystkich wymienionych :).

Jak creme brulee w wersji fit jest zrobione?

  1. Do małego rondelka wlewamy śmietankę, erytrytol oraz cukier waniliowy. Mieszamy oraz gotujemy na niewielkim ogniu.
  2. Po zaobserwowaniu pierwszych oznaków gotowania się, śmietankę odstawiamy i dajemy jej odetchnąć ... ostygnąć :).
  3. Miksujemy żółtka przez 1 minutę na średnich obrotach.
  4. Stopniowo dolewamy śmietankę do masy żółtkowej - najlepiej robić to po żyłce
  5. Po uzyskaniu gładkiej masy cremobrulowej, wlewamy ją do kokilek. Należy chwilę odczekać, aż masa trochę opadnie, aby możliwe było wlanie całości masy.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 110oC i przygotowane kokilki z masą pieczemy przez 45 minut.
  7. Przy pomocy np. patyczka do sushi sprawdzamy czy krem jest ścięty.
  8. Schładzamy deser oraz wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  9. Po schłodzeniu powierzchnię cremobrulową przyozdabiamy owocami. My wybraliśmy borówki amerykańskie z niewielkim dodatkiem brzoskwini i gruszki.
  10. Pałaszujemy bez opamiętania deser :).

Przygotuj również:

Najnowsze artykuły: