W pełnowartościowym koktajlu powinny znajdować się tylko takie składniki, które będą stanowiły wartość dodaną, a tak bez wątpienia jest w przypadku prezentowanego koktajlu z mango. Owocowi temu przypisuje się zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi, poprawę tolerancji glukozy i obniżenie insulinooporności.
Sok z mango to sprawdzone panaceum na ból gardła, ale my zalecamy nasz koktajl. Dlaczego? Ponieważ zawiera także kaszę jaglaną (bezglutenowa o wysokiej zawartości żelaza, miedzi oraz witamin B1, B2 i B6), olej kokosowy (poprawiający spalanie zbędnych kalorii) i miód (o właściwościach antybakteryjnych, obniżający ciśnienie, dobry na przeziębienia).
Składniki (3 lub 4 porcje):
- 2 dojrzałe mango – średnio duże,
- 100 g kaszy jaglanej – jeden woreczek lub 2/3 szklanki,
- 400 ml mleka - 1,5 szklanki,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól.
Dodatkowe przybory:
- blender – taki, któremu kasza jaglana się nie oprze :)
- zwykły garnek lub specjalny garnek do gotowania kaszy :)
Jak kaszo-jaglany koktajl z mango jest zrobiony?
- Kaszę jaglaną przed gotowaniem powinno się namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie oraz przelać pod bieżącą wodą – usuniemy wtedy jej naturalną gorycz.
- Po zagotowaniu wody i osoleniu ją szczyptą soli wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją przez 15 minut na małym ogniu. Proporcje wody do kaszy to 2:1. Możemy postępować również według przepisu na opakowaniu.
- Obranie dojrzałego mango wymaga od nas nieznaczne się w nim upaćkanie :), ponieważ zazwyczaj przy pełnej dojrzałości trudno odchodzi od pestki oraz ulega całkowitej destrukcji – krojenie na kawałki jest już wtedy zbędne.
- Dodajemy sok z cytryny i blendujemy po raz pierwszy.
- Ugotowaną kaszę pozostawiamy pod przykryciem przez 10 minut, aby napęczniała oraz kolejne 5 minut aby ostygła.
- Do masy mangowej dodajemy kaszę jaglaną, miód, olej kokosowy i mleko i wszystko blendujemy po raz drugi. Najlepiej zrobić to dokładnie, aby zmielić ziarna kaszy – w innym przypadku przygotujmy się na kaszo-grudkowy koktajl :)
- Rozlewamy koktajl do 3 większych lub 4 mniejszych szklanek i delektujemy się jego walorami smakowymi ... w dobrym towarzystwie :).