Kaszo-jaglany koktajl z mango

koktajl z mango

W pełnowartościowym koktajlu powinny znajdować się tylko takie składniki, które będą stanowiły wartość dodaną, a tak bez wątpienia jest w przypadku prezentowanego koktajlu z mango. Owocowi temu przypisuje się zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi, poprawę tolerancji glukozy i obniżenie insulinooporności.

Sok z mango to sprawdzone panaceum na ból gardła, ale my zalecamy nasz koktajl. Dlaczego? Ponieważ zawiera także kaszę jaglaną (bezglutenowa o wysokiej zawartości żelaza, miedzi oraz witamin B1, B2 i B6), olej kokosowy (poprawiający spalanie zbędnych kalorii) i miód (o właściwościach antybakteryjnych, obniżający ciśnienie, dobry na przeziębienia).

Składniki (3 lub 4 porcje):

  • 2 dojrzałe mango – średnio duże,
  • 100 g kaszy jaglanej – jeden woreczek lub 2/3 szklanki,
  • 400 ml mleka - 1,5 szklanki,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól.

Dodatkowe przybory:

  • blender – taki, któremu kasza jaglana się nie oprze :)
  • zwykły garnek lub specjalny garnek do gotowania kaszy :)

Jak kaszo-jaglany koktajl z mango jest zrobiony?

  1. Kaszę jaglaną przed gotowaniem powinno się namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie oraz przelać pod bieżącą wodą – usuniemy wtedy jej naturalną gorycz.
  2. Po zagotowaniu wody i osoleniu ją szczyptą soli wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją przez 15 minut na małym ogniu. Proporcje wody do kaszy to 2:1. Możemy postępować również według przepisu na opakowaniu.
  3. Obranie dojrzałego mango wymaga od nas nieznaczne się w nim upaćkanie :), ponieważ zazwyczaj przy pełnej dojrzałości trudno odchodzi od pestki oraz ulega całkowitej destrukcji – krojenie na kawałki jest już wtedy zbędne.
  4. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy po raz pierwszy.
  5. Ugotowaną kaszę pozostawiamy pod przykryciem przez 10 minut, aby napęczniała oraz kolejne 5 minut aby ostygła.
  6. Do masy mangowej dodajemy kaszę jaglaną, miód, olej kokosowy i mleko i wszystko blendujemy po raz drugi. Najlepiej zrobić to dokładnie, aby zmielić ziarna kaszy – w innym przypadku przygotujmy się na kaszo-grudkowy koktajl :)
  7. Rozlewamy koktajl do 3 większych lub 4 mniejszych szklanek i delektujemy się jego walorami smakowymi ... w dobrym towarzystwie :).
koktajl z gruszką

Przygotuj również:

Najnowsze artykuły: