Przeciwutleniacze - dla E od 300 do 399

przeciwutleniacze

Zapobiegają jełczeniu, szybkiemu psuciu się żywności oraz mają na celu poprawę walorów smakowych. Większość z nich posiada także właściwości konserwujące. Do grupy przeciwutleniaczy należą kwas askorbinowy tj. witamina C (E300) we wszelkich produktach z owoców. Sole kwasu askorbinowego (E 301 i E302) zapobiegają brązowieniu się owoców.

Nieszkodliwe są także naturalna guma gwajakowa (E314) dodawana do Coca-Coli; lecytyny (E322) dodawane do czekolady i wyrobów kakaowych; kwas cytrynowy (E330) - do ciast i ciastek, napojów i deserów mlecznych - traktowany jako regulator kwasowości; a także przeciwutleniacze z zakresów 331-337 (kwas winowy oraz sole kwasu cytrynowego i kwasu winowego) i 353-381.

Pozostałe e-dodatki:

Najnowsze artykuły: