Egzotyczna sałatka ze smoczym akcentem

egzotyczna sałatka ze smoczym akcentem

Dominującym składnikiem w naszej egzotycznej sałatce jest ananas, ale prawdziwą furorę robi w niej pitaja (smoczy owoc).

Biały miąższ tego owocu poprawia efekty wizualne sałatki, ale owoc ten posiada także walory smakowe oraz zdrowotne. Dzięki zawartym betalainom jest bardzo dobrym antyoksydantem, a dobry poziom insulinooporności obniża ryzyko występowania otyłości.

Nie bez powodu ananas jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych owoców tropikalnych. Poza charakterystycznym smakiem, posiada także właściwości przeciwbólowe, a duże zawartości bromelainy, manganu i żelaza działają kojąco na stawy i przeciwdziałają osteoporozie. Ananas działa także wspomagająco na układy trawienny, oddechowy i odpornościowy.

Pomarańcze to źródło witamin B i C oraz potasu - mają także działanie uspokajające. Granat docenią osoby z problemami trawiennymi, podobnie jak banany, które dodatkowo wesprą nasz organizm w obniżeniu ciśnienia oraz poziomu cholesterolu. Mięta także pomaga w problemach trawiennych, ma właściwości orzeźwiające o dobrym wpływie na prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego.

Składniki:

  • 1 ananas,
  • 1 pitaja (smoczy owoc),
  • 1 granat,
  • 2 banany,
  • 2 pomarańcze,
  • 15 listków mięty - średniej wielkości,
  • sok z połówki cytryny - opcjonalnie,
  • cukier kokosowy - opcjonalnie.

Dodatkowe przybory:

  • duża micha - aby wszystko pomieścić :),
  • lodówka - wszystkiego od razu nie zjemy.

Jak egzotyczna sałatka ze smoczym akcentem jest zrobiona?

  1. Wycinamy zbędne elementy ananasa - czub z liśćmi, podstawę, powierzchnie boczne, a także twardy i niejadalny rdzeń.
  2. Skórka z pitaji odchodzi w miarę dobrze, jeżeli przetniemy ją wzdłuż na ćwiartki.
  3. Ciachamy wszystkie owoce na w miarę równą kostkę - poza granatem, z którego wydłubujemy pestki (całkiem dobra zabawa) - wszystko wrzucamy do sporej rodzinnej michy.
  4. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i mieszamy.
  5. Taki owocowy twór zyska na walorach smakowych, jeżeli odstawimy go na przynajmniej pół godziny do lodówki.
  6. Wykładamy sałatkę do salaterek lub ozdobnych kieliszków jak na zdjęciu obok.
  7. W zależności od potrzeby posypujemy ją jeszcze cukrem kokosowym.

Przygotuj również:

Najnowsze artykuły: