Sernik twarogowy z rodzynkami

sernik twarogowy z rodzynkami

Sernik w kąpieli wodnej bez wątpienia zadowoli miłośników ciasta „serowego” oraz niskokalorycznych deserów. Zawdzięcza to niewielkiej ilości cukru jakiego użyto w przygotowaniu masy serowej.

Składniki:

  • 800 g sera twarogowego,
  • 200 g rodzynek,
  • 3 jajka duże,
  • 0.5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

Dodatkowe przybory:

  • forma keksówka,
  • folia aluminiowa,
  • papier do pieczenia,
  • blacha do pieczenia,
  • czajnik,
  • piekarnik - bez niego może być problem :),
  • lodówka - bez niej też :).

Propozycje składników do przybrania:

  • orzechy włoskie,
  • migdały w płatkach,
  • kandyzowana skórka z pomarańczy,
  • miksowany sos ze świeżych truskawek,
  • sernik goły tj. bez przybrania :).

Jak sernik twarogowy z rodzynkami jest zrobiony?

  1. Do sera twarogowego dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii. Może być on uprzednio zmielony, tak aby otrzymać bardziej gładką fakturę gotowego sernika - uzależniamy to od „stanu” sera twarogowego :). Zamiast ekstraktu z wanilii można użyć także laski z wanilii w ilości jednej.
  2. Dosypujemy cukier - odważnie po całości, a nie stopniowo :)
  3. Miksujemy, … po pewnym czasie takiego miksowania dodajemy jajka w rozmiarze L lub XL, tym razem stopniowo tj. po jednym :)
  4. Do takiej masy serowej dodajemy rodzynek i mieszamy ją łyżką, na skutek czego powstaje masa serowo - rodzynkowa :)
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180o Celsjusza - lepiej zrobić to wcześniej, szczególnie gdy piekarnik dłuuuugo się nagrzewa ;)
  6. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej masę serowo - rodzynkową, a następnie przykrywamy ją folią aluminiową.
  7. Na blasze do pieczenia o odpowiedniej głębokości umieszczamy formę, a następnie wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika.
  8. Przed włożeniem do piekarnika lub zaraz po wlewamy do blachy wrzącą wodę w takiej ilości, aby była mniej więcej do połowy wysokości formy. W zależności od blachy i formy jest to około 1-1.5 litra.
  9. Mimo narastającego głodu pozostawiamy go jeszcze przez 15 minut w wyłączonym piekarniku.
  10. Otwieramy drzwiczki piekarnika i czekamy kolejne 15 minut.
  11. Delektując się zapachem, wyciągamy sernik z piekarnika i dajemy mu wystygnąć.
  12. Następnie wstawiamy nasz sernik do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą dłuuugą noc - serniki mają to do siebie, że najlepiej smakują na zimno. Nasz głód tego samego dnia będziemy musieli zaspokoić w inny sposób. Polecamy czekoladę (nie za dużo) lub truskawki, które mogłyby posłużyć za sos , ale … skoro nie dane jest nam na razie skosztować sernika :).

Przygotuj również:

Najnowsze artykuły: