Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu - dla E od 500 do 599

zróżnicowane dodatki

Należą do nich:

  • regulatory kwasowości
    • węglany sodu, potasu, amonu i magnezu - E500-504 - do wyrobów cukierniczych, proszku do pieczenia (E503 - węglan amonu) i czekolad - przy większych ilościach szkodliwe
    • niektóre siarczany, np. E521-523 - w kandyzowanych owocach
    • wodorotlenki, E524-528 - np. w dżemach, wyrobach kakaowych - możliwe podrażnienia skóry
  • środki ulepszające
    • niektóre siarczany, np. siarczan amonu E517 - w wyrobach cukierniczych
  • środki maskujące
    • krzemiany, E552-558 jako substancje przeciwzbrylająca - w cukrze
    • kwas glukonowy E574 i glukoniany E575-579 jako substancje maskujące - w gazowanych i słodkich napojach
  • środki przeciwspieniające
    • kwasy tłuszczowe E570 - w gumie do żucia

Pozostałe e-dodatki:

Najnowsze artykuły: