- Strona główna
- E-dodatki w słodyczach
- Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu - dla E od 500 do 599
Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu - dla E od 500 do 599
Należą do nich:
- regulatory kwasowości
- węglany sodu, potasu, amonu i magnezu - E500-504 - do wyrobów cukierniczych, proszku do pieczenia (E503 - węglan amonu) i czekolad - przy większych ilościach szkodliwe
- niektóre siarczany, np. E521-523 - w kandyzowanych owocach
- wodorotlenki, E524-528 - np. w dżemach, wyrobach kakaowych - możliwe podrażnienia skóry
- środki ulepszające
- niektóre siarczany, np. siarczan amonu E517 - w wyrobach cukierniczych
- środki maskujące
- krzemiany, E552-558 jako substancje przeciwzbrylająca - w cukrze
- kwas glukonowy E574 i glukoniany E575-579 jako substancje maskujące - w gazowanych i słodkich napojach
- środki przeciwspieniające
- kwasy tłuszczowe E570 - w gumie do żucia