Pytania i odpowiedzi - Poradnik


Dział odpowiedzi na nurtujące nas pytania dotyczące słodyczy oraz przepisów z nimi związanych.


pytania i odpowiedzi - słodycze

Pytanie 1. Jakie są alternatywne zastosowania cukru?

Skoro cukier jest dla człowieka tak szkodliwy, to być może lepiej poszukać dla niego innego zastosowania. Jednym z nich może być paliwo do samochodów. Właściwości energetyczne cukru są tak duże, że równie dobrze może już niedługo stać się zamiennikiem ropy naftowej, bioetanolu, bioenergii i plastiku.

Pytanie 2. Jakie są słodycze bez cukru?

To takie, których skład opiera się na naturalnych substancjach słodzących jak syrop z daktyli, cukier kokosowy i miód. Na sklepowych półkach nie zabraknie zatem czekolady i cukierków słodzonych poliolami, a więc erytrytolem, ksylitolem lub sorbitolem. Ale czy takie zamienniki cukru są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie w artykule - Czy istnieją zdrowe zamienniki cukru?

Pytanie 3. Jak brzmi hymn na cześć gumisiów?

To niepoważnie brzmiąca teza, jaką wygłosił profesor Volker Pudel podczas jednej z konferencji na temat zdrowia - „Nie widzę problemu, jeżeli ktoś chce odżywiać się samymi gumisiami.”

Pytanie 4. Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

Cukier kokosowy nie może być uznawany za zdrowy zamiennik cukru, ponieważ posiada podobną kaloryczność, a indeks glikemiczny jest tylko nieznacznie niższy. Posiada jednak większą ilość składników mineralnych jak magnez, sód i witamina C, ale ich zawartość nie rzuca na kolana.

Cukier kokosowy nie powstaje z dojrzałych owoców, a z łodyg kwiatostanu palmy kokosowej. Po nacięciu ich w odpowiednich miejscach w zbiornikach gromadzony jest sok, który następnie pozostawia się do odparowania (do postaci gęstego syropu) oraz podgrzania (do postaci sypkiej). Typowy kokosowy aromat jest tylko nieznacznie wyczuwalny i można się w nim doszukiwać także karmelowych akcentów. Taki mix aromatów sprawia, że wręcz idealnie sprawdzi się we wszelkich rodzajów wypieków i deserów.

Najnowsze artykuły