Dział odpowiedzi na nurtujące nas pytania dotyczące słodyczy oraz przepisów z nimi związanych.
Skoro cukier jest dla człowieka tak szkodliwy, to być może lepiej poszukać dla niego innego zastosowania. Jednym z nich może być paliwo do samochodów. Właściwości energetyczne cukru są tak duże, że równie dobrze może już niedługo stać się zamiennikiem ropy naftowej, bioetanolu, bioenergii i plastiku.
To takie, których skład opiera się na naturalnych substancjach słodzących jak syrop z daktyli, cukier kokosowy i miód. Na sklepowych półkach nie zabraknie zatem czekolady i cukierków słodzonych poliolami, a więc erytrytolem, ksylitolem lub sorbitolem. Ale czy takie zamienniki cukru są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie w artykule - Czy istnieją zdrowe zamienniki cukru?
To niepoważnie brzmiąca teza, jaką wygłosił profesor Volker Pudel podczas jednej z konferencji na temat zdrowia - „Nie widzę problemu, jeżeli ktoś chce odżywiać się samymi gumisiami.”
Cukier kokosowy nie może być uznawany za zdrowy zamiennik cukru, ponieważ posiada podobną kaloryczność, a indeks glikemiczny jest tylko nieznacznie niższy. Posiada jednak większą ilość składników mineralnych jak magnez, sód i witamina C, ale ich zawartość nie rzuca na kolana.
Cukier kokosowy nie powstaje z dojrzałych owoców, a z łodyg kwiatostanu palmy kokosowej. Po nacięciu ich w odpowiednich miejscach w zbiornikach gromadzony jest sok, który następnie pozostawia się do odparowania (do postaci gęstego syropu) oraz podgrzania (do postaci sypkiej). Typowy kokosowy aromat jest tylko nieznacznie wyczuwalny i można się w nim doszukiwać także karmelowych akcentów. Taki mix aromatów sprawia, że wręcz idealnie sprawdzi się we wszelkich rodzajów wypieków i deserów.