E-dodatki w słodyczach


Podział substancji ze względu na ich cechy oraz przeznaczenie. Barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku i inne.


  • barwniki
    Barwniki - dla E od 100 do 199

    Barwniki sprawiają, że słodkości prezentują się lepiej. Starajmy się wybierać naturalne barwniki (z pewnymi wyjątkami) ...

  • konserwanty
    Konserwanty - dla E od 200 do 299

    Konserwanty jak sama nazwa wskazuje, mają na celu utrzymywanie na dłużej dobrych właściwości produktów spożywczych. Przyjmuje się, że potencjalnie nieszkodliwe są te z przedziałów 200-203, 236-238, 260-263, 270 i 290-299 ...

  • przeciwutleniacze
    Przeciwutleniacze - dla E od 300 do 399

    Zapobiegają jełczeniu, szybkiemu psuciu się żywności oraz mają na celu poprawę walorów smakowych. Większość z nich posiada także właściwości konserwujące ...

Najnowsze artykuły: